Applied Physiology - Richard Utt
Η κατεύθυνση αυτή της Εξειδικευμένης Κινησιολογίας δημιουργήθηκε από τον Richard Utt, τον οποίο είχε σώσει από "βέβαιο θάνατο" ο χειροπράκτης, ιατρός φυσικής ιατρικής και κινησιολόγος Sheldon Deal. Παρά την εντυπωσιακή του ανάκαμψη - πολύ μεγαλύτερη από αυτή που οι θεράποντες ιατροί του είχαν προβλέψει ως πιθανή – ο Utt δεν ανάρρωσε πλήρως. Βάλθηκε, λοιπόν, να βρει ποιό μπορεί να ήταν το πιθανό κενό στο μυϊκό τεστ που χρησιμοποιούσαν τότε. Μελέτησε σε βάθος τη διατροφή, τα βότανα και την κινησιολογία, ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Touch For Health και στη συνέχεια έγινε βοηθός του Dr Deal για δυόμισι χρόνια. Κατόπιν, έστησε ένα δικό του επαγγελματικό χώρο και συνέχισε να μελετά με πάθος και σε βάθος την Ανατομία και Φυσιολογία, την Κινέζικη Ιατρική και τον Βελονισμό και να ερευνά νέες, καινοτόμες τεχνικές στην κινησιολογία.
Όλες αυτές οι εμπειρίες και γνώσεις, σε συνδυασμό με την πρότερη επαγγελματική του γνώση και εξειδίκευση ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, του επέτρεψαν να κατανοήσει τα ηλεκτρομαγνητικά κυκλώματα του ανθρώπινου σώματος με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτούς που υπήρχαν μέχρι τότε. Έκτοτε, ο Richard Utt δημιούργησε πολλές νέες τεχνικές, ελέγχοντάς τις εξονυχιστικά στην πράξη πριν τις ενσωματώσει στο νέο σύστημα που ανέπτυξε και ονόμασε Εφαρμοσμένη Φυσιολογία - Applied Physiology.
Από την κινέζικη θεωρία βελονισμού των Πέντε Στοιχείων, ο Richard Utt ανέπτυξε μια τρισδιάστατη Θεωρία των Επτά Στοιχείων που διευρύνει την κινέζικη θεωρία, προσθέτοντας τον αέρα και τον αιθέρα και χρησιμοποιώντας ένα δυτικό μοντέλο, που επιτρέπει την πλευρική, κάθετη και οριζόντια κίνηση της ενέργειας. Η συστηματική έρευνα του μυϊκού συστήματος χρησιμοποιείται προκειμένου να αξιολογηθεί η σχέση του μυ με την ενέργεια του βελονισμού. Η οπτική γωνία υπό την οποία εξετάζεται το στρες είναι εντελώς διαφορετική από πριν. Αντί να το θεωρούμε ως κάτι που πρέπει αυτόματα να εξαλειφθεί, το παρατηρούμε και το κατανοούμε, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί συνειδητά να συμμετέχει στην εξάλειψή του αντί να αφήνεται παθητικά στα χέρια του θεραπευτή για να το πετύχει. Με τον τρόπο αυτό δίνεται επίσης μια νέα προοπτική στην κατάσταση της «α-σθένειας», που παραδοσιακά θεωρείται ως εχθρός. Η Εφαρμοσμένη Φυσιολογία (Applied Physiology) θεωρεί την ασθένεια ως το στρεσογόνο παράγοντα που ειδοποιεί τον άνθρωπο για κάποια ανισορροπία που υπάρχει σε ορισμένους φυσικούς και μεταφυσικούς νόμους και η οποία πρέπει να εξισορροπηθεί προκειμένου να συνεχιστεί η πνευματική εξέλιξη. Στόχος είναι το πνευματικό, διανοητικό, συναισθηματικό και σωματικό ευ ζην. Το καλούπι του υλικού σώματος χρησιμοποιείται για να μας δώσει στοιχεία για τις τρεις πτυχές που, αν και αόρατες, είναι εντούτοις απτές.